Auteur Sujet: Games for pc  (Lu 16411 fois)

GregoryEvems

• Full Member
    • look at this web-site
Re : Games for pc
« Réponse #960 le: Aujourd'hui à 02:26:19 am »
click this link here now 
paycor

RichardIromy

• Full Member
    • кликните сюда vetryx
« Réponse #961 le: Aujourd'hui à 03:28:07 am »

GregoryEvems

• Full Member
    • look at this web-site
« Réponse #962 le: Aujourd'hui à 05:50:07 am »

politik227

• Newbie
  • *
« Réponse #963 le: Aujourd'hui à 05:56:57 am »
Moja tetka Milka ima sedamdeset i tri godine, živi u malom selu kod Vinkovaca, i cijeli život je radila u polju. Udovica je već dvanaest godina, djeca su joj po gradovima, a ona je ostala u onoj staroj kući s velikim dvorištem i vrtom koji joj je ponos i dika. Svaki dan ustaje u pet, hrani kokoši, zalijeva rajčice, i onda sjedi na verandi s kavom i gleda kako svijet prolazi. Nema puno društva osim susjede Mare s kojom se često svađa oko granice, i unuka koji je dođe posjetiti svaki drugi vikend. Ja sam joj jedan od tih unuka, i moram priznati, nisam je baš redovito obilazio. Život me odveo u Zagreb, posao, obaveze, i ono klasično izgovaranje da ću doći čim se riješim ovog ili onog. A onda me nazvala jednog utorka ujutro, glas joj je bio čudan, i rekla mi je da moram doći jer se nešto dogodilo.

Mislio sam da je bolesna, da je pala, da je nešto s kućom. Sjeo sam u auto isti dan i odvezao se do nje. Kad sam stigao, zatekla me na verandi, s tabletom u ruci, nasmijanu kao dijete. Nisam mogao vjerovati. Tetka Milka, koja je cijeli život govorila da je tehnologija đavolja rabota i da mobiteli kvare mlade, sjedila je s tabletom i igrala nešto na ekranu. Pitala sam je što to radi, a ona mi je rekla da joj je susjeda Mara pokazala neku igru, da su se zajedno registrirale, i da joj je to postalo zabavno. Nisam znao što reći. U jednoj ruci je držala kavu, u drugoj tablet, i izgledala je kao da je otkrila novi svijet. Rekla mi je da igra na vavada, da joj se tamo sviđa jer je jednostavno i jer ne mora ništa previše razumjeti. Samo pritisne i čeka. Nasmijao sam se i sjeo pored nje.

Prvih sat vremena gledao sam je kako igra. Bila je to neka igra sa životinjama, ne sjećam se točno koja, ali koluti su se vrtjeli polako, i ona je svaki put kad bi nešto dobila uzviknula kao da je osvojila milijun. Nije to bilo ništa veliko, par eura tu, par eura tamo, ali njoj je to bilo sve. Rekla mi je da je počela igrati prije tri tjedna, da je uplatila dvadeset eura, i da je do sada podigla četrdeset. Nisam joj vjerovao. Pitao sam je je li sigurna, je li to stvarno, je li joj netko uzeo podatke. Pogledala me je onim pogledom koji samo tetke znaju, onim koji kaže da sam još uvijek dijete koje ne razumije svijet. Rekla mi je da je sve u redu, da je provjerila, da je njezina susjeda već podigla novac nekoliko puta, i da nema razloga za brigu. Nisam bio potpuno uvjeren, ali vidio sam da je sretna. A to mi je bilo dovoljno.

Sljedećih dana počeo sam je obilaziti češće. Nije to bilo samo zbog igre, nego zbog tog novog sjaja u njezinim očima. Tetka Milka je cijeli život bila žena koja je radila, žrtvovala se, i nikad nije imala vremena za sebe. A sada je imala nešto što je bilo samo njezino. Igrala je svaku večer nakon večere, sjedila bi na verandi, gledala u zalazak sunca, i vrtjela kolute. Ponekad bi dobila, ponekad izgubila, ali uvijek bi mi sljedeći dan to prepričala. Jednom mi je rekla da je te večeri osvojila stotinjak eura, i da je odmah podigla novac, i da je tim novcem kupila nove cipele i platila struju. Nisam mogao vjerovati. Moja tetka, koja je cijeli život štedjela svaku kunu, sada je trošila novac koji je dobila na igri. Rekla mi je da je to prvi put da je osjetila da je novac došao lako. Ne u smislu da je ukraden, nego da nije morala satima raditi u polju da bi ga zaradila. Bilo je to čudno, ali istovremeno i lijepo.

Jednog vikenda odlučio sam ostati kod nje cijeli dan. Došao sam ujutro, pomogao joj u vrtu, i onda smo zajedno sjeli za stol. Rekla mi je da će mi pokazati kako igra. Otvorila je aplikaciju, pokazala mi sučelje, i objasnila mi sve. Nisam mogao vjerovati koliko toga zna. Znala je koje igre imaju najbolje šanse, znala je kada prestati, znala je kako podići novac. Bila je to potpuno druga žena od one koju sam poznavao. Pitala me želim li probati, i ja sam pristao. Uplatio sam deset eura, čisto da vidim kako funkcionira. Igrao sam neko vrijeme, dobio malo, izgubio malo, i na kraju sam ostao na nuli. Nije me to previše zanimalo, ali vidio sam zašto njoj toliko znači. Nije to bila igra zbog novca. Bila je to igra zbog osjećaja da se nešto događa, da postoji mogućnost, da svijet nije samo rutina.

Te večeri, dok smo sjedili na verandi i gledali zvijezde, tetka Milka mi je ispričala nešto što nikad prije nisam čuo. Rekla mi je da je nakon smrti djeda bila toliko tužna da nije znala kako dalje. Djeca su bila daleko, prijateljice su umrle ili se preselile, i ona je ostala sama u toj kući. Nije htjela nikome biti teret, nije htjela nikome govoriti kako se osjeća. Samo je radila, dan za danom, i čekala da prođe vrijeme. A onda joj je susjeda pokazala tu igru. Rekla je da joj je to promijenilo život. Ne zbog novca, nego zbog toga što je ponovno imala nešto što je veseli. Nešto što joj je davalo razlog da ustane ujutro, da dočeka večer, da razmišlja o nečemu drugom osim o samoći. Rekla mi je da je vavada postala njezina mala tajna, njezin bijeg od stvarnosti, i da joj to nitko ne može oduzeti. Slušao sam je i osjećao nešto što nisam znao kako nazvati. Ponos, možda. Ili tugu. Ili oboje.

Nakon tog vikenda počeo sam dolaziti svaki tjedan. Nije to bilo samo zbog nje, nego i zbog mene. Shvatio sam da sam bio sebičan, da sam je zanemario, da sam mislio da je ona samo stara žena koja čeka da umre. A ona je bila žena koja je otkrila nešto novo, nešto što joj je dalo krila. Ponekad bismo zajedno igrali, ponekad bismo samo sjedili i pričali. Naučio sam od nje više nego što sam očekivao. Naučio sam da nikad nije kasno za novi početak, da čovjek može pronaći sreću u najneočekivanijim stvarima, i da je važno imati nešto što te veseli, bilo to igra, vrt, ili razgovor s nekim koga voliš. Tetka Milka je sada poznata u selu kao žena koja igra na internetu. Susjeda Mara je ljubomorna jer je ona dobila više, ali tetka Milka samo odmahne rukom i kaže da je važno da se zabavljamo. Njezina djeca su se čudila kad su čula, ali na kraju su prihvatila. Svi smo shvatili da je to njezin svijet, njezin mir, i da nemamo pravo to dirati.

Prošli tjedan sam je ponovno posjetio. Sjedili smo na verandi, pili kavu, i gledali kako se sunce spušta za horizont. Rekla mi je da je te noći sanjala da je osvojila veliki jackpot, i da je tim novcem obnovila cijelu kuću. Nasmijao sam se i rekao joj da bi to bilo lijepo. A ona me pogledala, onim svojim pogledom, i rekla da joj ne treba jackpot. Da joj je dovoljno ovo što ima. Da joj je dovoljno što je zdrava, što ima vrt, što ima mene, i što ima svoju malu igru koja joj ispuni večeri. I u tom trenutku sam shvatio da je moja tetka Milka najbogatija žena koju poznajem. Ne zbog novca, ne zbog sreće na kolutima, nego zbog toga što je pronašla mir u sebi. A to je nešto što većina nas nikad ne uspije pronaći.